Het eerste seizoen van inspiratiecentrum Het Nieuwe Dijkhuis in Doetinchem zit er bijna op. Een enerverend seizoen, vinden we zelf. Meer dan duizend betalende bezoekers, 150 gasten die gratis hebben mogen genieten van voorstellingen. Gasten van de Kledingbank, het Maaltijdproject, veteranen, mantelzorgers, vrijwilligers van het Slingeland Ziekenhuis, het kledingwinkeltje van de Kruisberg en de Voedselbank. In totaal dertien voorstellingen met topartiesten uit heel Nederland. Van de acteurs Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma tot popprofessor Leo Blokhuis, van troubadour Lucky Fonz III tot de black gospel van het G-Project.

En we zijn er nog niet. Want we sluiten het seizoen of met een drietrapsraket van jewelste. Komende zaterdag 25 maart houden we open huis met singer-songwriter Rogier Pelgrim, voormalig winnaar van de Grote Prijs van Nederland. Op woensdag 5 april hebben we de Nederlandse top op het gebied van de Mattheus Passion in huis met de dirigent, muzikanten en zangers en zangeressen van Ars Musica. We sluiten het seizoen op zaterdag 22 april af met een knaller van jewelste: zangeres Elkse DeWall, de vrouw die we rond Pasen allemaal op televisie gaan zien in haar rol als Maria in het tv-spektakel De Passion.

Ontmoeting

Eén van onze belangrijkste doelstellingen was om ontmoeting te organiseren en te inspireren. Of dat gelukt is? Wij durven daar wel een volmondig ja op te geven. We hebben door het jaar heen bijzondere ontmoetingen gehad. Niet alleen met artiesten, maar ook met Doetinchemmers, met Achterhoekers die geraakt werden door de verhalen, de muziek. Het was fantastisch om te zien dat onze gasten van bijvoorbeeld de Kledingbank en het Maaltijdproject zo enorm hebben genoten van een leuk avondje uit. Dat is voor veel van deze mensen bepaald geen vanzelfsprekendheid, zo’n ongedwongen uitje met topentertainment. Of de warme handdruk van het groepje veteranen die we hier in huis hebben gehad op uitnodiging. Om hen op onze manier ‘dank je wel’ te mogen zeggen voor hun inzet voor de ander in oorlogs- of rampgebieden.

Helaas hebben we ook voorstellingen moeten afblazen. We hebben zelf gemerkt dat het Nieuwe Dijkhuis nog geen ingeburgerd begrip is in Doetinchem en de Achterhoek. Veel streekgenoten kennen deze prachtige zaal aan de Burg. Van Nispenstraat nog helemaal niet. Weten hooguit dat er wel een mooi gebouw tegenover de bioscoop en Amphion staat, maar naar binnen… Dat blijkt toch nog een hele stap. Of je nu topartiesten boekt of niet. Het was daarom soms knokken om genoeg bezoekers binnen te krijgen. Gelukkig is dat toch nog heel aardig gelukt. Mede dankzij bijdragen van drie sponsoren: snelwenskaart.nl, Buro Wittenburg en Huis&Hypotheek Doetinchem.

Driewerf Wow!

Aan het enthousiasme bij de artiesten heeft het in ieder geval niet gelegen. Of ze nu Leo Blokhuis heten of Gijs Scholten van Aschat; Joep Beving of Lucky Fonz. Zangers, sprekers en muzikanten zijn het over één ding eens: het Nieuwe Dijkhuis is een toplocatie voor muziek, theater en lezingen. We werden er als organisatie zelf een beetje verlegen van. "Wow!", riep troubadour/cabaretier Lucky Fonz drie keer achter elkaar toen hij de sfeervolle theaterzaal van het Nieuwe Dijkhuis voor het eerst betrad.

Mogen we u meenemen in het enthousiasme van onze artiesten? Topacteur Gijs Scholten van Aschat was samen met zijn compaan Pierre Bokma verantwoordelijk voor de opener van ons eerste seizoen. Hij schreef een review over het Nieuwe Dijkhuis. "Pierre Bokma en ik hebben met veel plezier in het  Nieuwe Dijkhuis te Doetichem gespeeld met ons Shakespeare programma. De publieke belangstelling was groot en de organisatie voortreffelijk. Daarbij bleek het een uitstekende zaal voor kleine, intieme voorstellingen. Een mooie loot aan de tak van persoonlijke cultuurinitiatieven in Nederland."

Alexander Beets van jazzformatie The Beets Brothers schreef ons enthousiast: "De locatie is ronduit geweldig. De oude baptistenkerk heeft een geweldige akoestiek. Een echte concert zaal. De organisatie werkt met veel liefde en bezieling om het oude pand te behouden en een hoogwaardig cultureel aanbod te verzorgen."

Ook Leo Blokhuis toonde zich enthousiast. Hij zorgde voor ons eerste uitverkochte huis. En dat was niet voor niets. Het verhaalde over protestzangers, gospel en soul zoals alleen hij dat kan. Niet alleen het publiek genoot, ook hij zelf. "Jullie hebben hier een hele mooie zaal, een prettige sfeer een een prachtige akoestiek. Dit lijkt me bij uitstek geschikt voor concerten van singer-songwriters. Wees niet te bescheiden. Soms kan je beter in Doetinchem zijn dan in Amsterdam, waar de agenda al overvol is. Hier kan je echt iets moois van maken."

 

Hoe nu verder?

Laten we er niet omheen draaien. Natuurlijk gaan we door! Alleen al door het enthousiasme van onze bezoekers zijn we geïnspireerd om verder te gaan. Dus er komt een tweede seizoen! Met nog meer bijzondere concerten, voorstellingen en lezingen vanuit onze identiteit. We blijven zoeken naar de connectie tussen geloof en ongeloof. We blijven zoeken naar inspiratie, naar echtheid, naar waarde en respect, naar schoonheid.

Als u vorig jaar ook bij onze eerste persconferentie was, heeft u ook begrepen dat er nog wel wat moet gebeuren met dit prachtige gebouw. Het dak moet vervangen worden, de serre wacht een grondige opknapbeurt en ook deze zaal verdient een forse lik verf.

We hadden u hier graag willen vertellen dat de noodzakelijke renovatie inmiddels op stapel stond. Maar dat is niet het geval. Hoewel er achter de coulissen keihard wordt gewerkt om het benodigde geld binnen te halen, kunnen we nog niet het groene licht geven. Het is niet eenvoudig om fondsen en subsidies te verkrijgen. Maar we zijn op weg. En soms moet je ook de tijd nemen om fondsen, gemeente, provincie en mogelijke sponsoren te laten zien wat de mogelijkheden zijn van dit prachtige gebouw. We zijn nog altijd zeer positief gestemd. Het gaat gewoon lukken, maar het kost tijd.