The Rosenberg Trio geeft op 30 september de aftrap voor een nieuw, cultureel seizoen van inspiratiecentrum Het Nieuwe Dijkhuis in Doetinchem. Tot en met april staat de karakteristieke kapel  aan de Burg. Van Nispenstraat weer bol van de activiteiten.

The Rosenberg Trio zorgt voor muzikaal zigeunerspektakel. De broers hebben over de hele wereld al opgetreden met hun wervelende gitaarmuziek. Gitarist Stochelo heeft de muziekpartijen ingespeeld voor de film over het leven van Django Reinhardt, die dit jaar is uitgekomen. Ongetwijfeld komt zijn muziek op 30 september ook voorbij. Daarmee is het de organisatie van Het Nieuwe Dijkhuis weer gelukt om het seizoen met een klapper te beginnen. Vorig jaar openden de acteurs Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma het eerste seizoen.

Nieuw voor het komend seizoen is dat een keur aan artiesten uit het buitenland komt optreden in de sfeervolle en akoestiekrijke zaal van Het Nieuwe Dijkhuis. Singer-songwriters uit Amerika, Canada en Groot-Brittannië krijgen een plek op het podium. Namen als Kieran Goss, Dayna Kurtz, Rod Picott en Dizraeli. ,,Het zijn artiesten die perfect passen bij ons inspiratiecentrum. Naast prachtige muziek hebben ze ook een verhaal te vertellen. Een verhaal over passie, over liefde, over het leven”, vertelt een opgetogen programmeur Gerco Mons.

Achterhoeks talent

Bij het maken van het programma is ook gekeken naar regionaal, Achterhoeks talent. Zangeres Lucy Legeland van de Firma Weijland gaat op 25 november haar nieuwste cd presenteren in de grote zaal van Het Nieuwe Dijkhuis. Legeland zal een ode brengen aan de nacht met haar prachtige stem en liedjes. De Achterhoekse pianiste Hanke Scheffer (Halle) treedt op 11 november op met het Odayin Trio. Dit bijzonder getalenteerde gezelschap brengt klassieke, romantische en hedendaagste muziek tot leven met vleugel, viool en cello.

De Doetinchemse stemkunstenaar en beatboxer B-Art (Bart Voogt) treedt zaterdag 20 januari op in het voorprogramma van rapper, singer-songwriter en spoken word-artiest Dizraeli. Een artiest die al op grote festivals als Glastonbury en Greenbelt, maar vreemd genoeg nog niet in Nederland is doorgebroken. Een avond om later te kunnen zeggen: ik was er bij! 

Inspireren

Kernwoorden voor het podium van Het Nieuwe Dijkhuis zijn inspireren, ontmoeten, genieten, leren en delen. Het is een prachtige plek voor mensen die verlangen naar echtheid, naar schoonheid, naar zingeving. Voor mensen die behoefte hebben aan ontmoeting of even willen vluchten uit de realiteit van de dag. ,,En daar houden we bij de programmering rekening mee. We zoeken naar artiesten die passen binnen deze doelstelling. Ook komend jaar zullen we de artiesten op het podium vragen naar hun inspiratiebronnen en naar het verhaal achter hun muziek”, verzekert Mons.

Hoewel de stichting is opgezet vanuit christelijke idealen, is het niet de bedoeling om de gasten ergens van te overtuigen. ,,We zoeken juist een positieve dialoog, zonder vooroordelen en oordelen. Maar wel vanuit het startpunt dat iedereen waardevol is”, vertelt coördinator Gerrit Grievink.

Andere namen van artiesten die optreden: black gospel door G-Roots, antieke folk door het stapelgekke trio Sheesham, Lotus & Son uit Canada, de Amsterdams-Israëlische avantgarde zangeres Anat Spiegel met orkest, Rikkert Zuiderveld solo, poppentheater over de Nerflanders, de hemelse folkpop van Half A Mile, het folkduo Roger Roger (Canada), sopraan Margreet Rietveld die vorig jaar zoveel indruk maakte met haar stem tijdens de avond over de Matthäus Passion.

Deze avond gaat overigens in de herhaling. Net als vorig seizoen is topdirigent Patrick van der Linden van Ars Musica gevraagd om een avond over de Matthäus Passion van Bach te houden. Mons: ,,Dat was een topavond! Met veel live muziek en verhelderende verhalen over dit stuk. Van der Linden wilde best terugkomen, maar onder de voorwaarde dat hij dit keer met twee keer zo veel zangstemmen en muzikanten mocht komen. Dat vond hij nodig omdat hij dan nog meer de muziek van Bach tot leven kon brengen.”

Geven

Om te onderstrepen dat iedereen waardevol is, geeft Het Nieuwe Dijkhuis de eerste 20 procent van de kaarten weg aan organisaties en mensen die zich inzetten voor anderen of aan mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Grievink: ,,We hebben gemerkt dat dit gebaar erg gewaardeerd wordt. Het is onze manier om dank je wel te zeggen of om mensen een hart onder de riem te steken. We hebben tijdens ons eerste seizoen meer dan 150 mensen op die manier een toffe avond kunnen bieden.”

Het afgelopen seizoen hebben onder andere vrijwilligers van het Slingeland Ziekenhuis, mantelzorgers, veteranen en gasten van het wekelijkse Maaltijdproject voor minder bedeelden gratis tickets gekregen voor een voorstelling in Het Nieuwe Dijkhuis. ,,Wie ideeën heeft over wie komend seizoen een avondje uit verdient, kan ons dat melden via de mail: info@hetnieuwedijkhuis.nl.”

Steunen

Het Nieuwe Dijkhuis is een stichting, die werkt met vrijwilligers. De opbrengsten van de kaartverkoop, giften en sponsorbijdragen worden gebruikt om het programma te realiseren, kaarten te kunnen weggeven  en de beoogde noodzakelijke restauratie van het Rijksmonument mede mogelijk te maken. Zo ver is het nog niet. Het Nieuwe Dijkhuis is daarom een stichting in beweging, die werkt volgens een groeimodel. We zijn nog op zoek naar vrijwilligers, van gastheren en –vrouwen tot geluidstechnici, van bestuursleden tot  pr-medewerkers.

Voor meer informatie over Het Nieuwe Dijkhuis, het programma en het kopen van tickets: www.hetnieuwedijkhuis.nl

Voor vragen: info@hetnieuwedijkhuis.nl

Telefoon: 0315-641151