Wat hebben Lucky Fonz III, Leo Blokhuis, Elly & Rikkert en Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma met elkaar gemeen? Deze acteurs, muzikanten en sprekers staan komend winterseizoen samen met andere artiesten op de planken van Het Nieuwe Dijkhuis, het nieuwe, culturele podium en inspiratiecentrum voor Doetinchem en de Achterhoek. Het Nieuwe Dijkhuis is gevestigd in de karakteristieke kapel aan de Van Nispenstraat in Doetinchem.

Het Nieuwe Dijkhuis biedt plaats aan maximaal 220 bezoekers. De grote zaal heeft een unieke sfeer en heeft een ‘dijk’ van een akoestiek. De misschien wel beste acteurs van Nederland, Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma, openen op zaterdagavond 15 oktober het eerste seizoen van Het Nieuwe Dijkhuis met een voorstelling over Shakespeare. Het duo gaat samen met het publiek op spraakmakende en inspirerende wijze op zoek naar de schoonheid van de grootste toneelschrijver aller tijden.

Inspireren
Kernwoorden voor dit nieuwe podium zijn inspireren, ontmoeten, genieten, leren en delen. Het is een prachtige plek voor mensen die verlangen naar echtheid, naar schoonheid, naar zingeving. Voor mensen die behoefte hebben aan ontmoeting of even willen vluchten uit de realiteit van de dag.

Hoewel de stichting is opgezet vanuit christelijke idealen, is het niet de bedoeling om onze gasten ergens van te overtuigen. We zoeken juist een positieve dialoog, zonder vooroordelen en oordelen. Maar wel vanuit het startpunt dat iedereen waardevol is.

Geven
Om te onderstrepen dat iedereen waardevol is, geeft Het Nieuwe Dijkhuis de eerste 20 procent van de kaarten weg aan organisaties en mensen die zich inzetten voor anderen. Te denken valt aan mantelzorgorganisatie VIT Oost Gelderland, de Voedselbank, de brandweer, de stichting Inloophuis en veteranen.

Lezingen
Naast het organiseren van voorstellingen en concerten, wil Het Nieuwe Dijkhuis ook zogenoemde inspiratielezingen gaan houden. Lezingen met inhoud. Een eerste aanzet wordt in de maand november gehouden, als bekende theologen-schrijvers als Rikko Voorberg en Jan Wolsheimer, maar ook burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek het podium gaan beklimmen voor een lezing over de toekomst van geloven en kerk.

Steunen
Het Nieuwe Dijkhuis is een stichting, die werkt met vrijwilligers. De opbrengsten van de kaartverkoop, giften en sponsorbijdragen worden gebruikt om het programma te realiseren, kaarten te kunnen weggeven  en de beoogde noodzakelijke restauratie van het Rijksmonument mede mogelijk te maken. Zo ver is het nog niet. Het Nieuwe Dijkhuis is daarom een stichting in beweging, die werkt volgens een groeimodel.

Wie ook geloof heeft in ons nieuwe podium en inspiratiecentrum, kan ons helpen! Door zich te melden als vrijwilliger, door ons financieel te ondersteunen met een gift. Dat geldt ook voor bedrijven middels sponsoring. De stichting werkt aan een ANBI-status. Ook zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die samen met ons Het Nieuwe Dijkhuis mede willen gaan vormgeven. Van gastheren en –vrouwen tot geluidsmensen, van bestuursleden tot pr-mensen.

Voor meer informatie over Het Nieuwe Dijkhuis, het programma en het kopen van tickets: www.hetnieuwedijkhuis.nl. Voor vragen: info@hetnieuwedijkhuis.nl

Programma
15 oktober: Topacteurs Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma delen hun liefde voor Shakespeare.
29 oktober: Het muzikale duo Elly en Rikkert geven een voorstelling voor volwassenen
12 november: Blackgospel zoals blackgospel behoort te zijn door het G-Project & Band
26 november: Singer-songwriter Rogier Pelgrim, oa winnaar Grote Prijs van Nederland 2012
10 december: Een avond wereldmuziek en –dans van formaat; Tango!
7 januari: Pianist Joep Beving met Universele muziek om bij stil te staan
14 januari: De zandprinses Rosa van der Vijver betovert, met singer-songwriter Azarjah Tetelepta en woordkunstenaar Eva Schuurman
21 januari: Topjazz van internationale kwaliteit met Peter, Alexander en Marius Beets, oftwel The Beets Brothers Quartett
11 februari: Popprofessor Leo Blokhuis verhaalt en put uit tientallen jaren popgeschiedenis.
17 februari: Lucky Fonz III wordt gezien als de meest ontroerende en vermakelijke troubadour van ons land
4 maart: De stem van de Achterhoek, oftewel Erik Hagelstein. Samen met zijn muzikale vrienden put hij uit een rijk arsenaal aan wereldmuziek.
11 maart: TimZingt, cabaret over groter groeien, de kerk en dat ongelooflijke geloof wat hem maar blijft boeien. Een eerlijk en persoonlijk programma.
5 april: De Mattheüs Passion door de ogen van Neerlands topdirigent Patrick van der Linden en enkele muzikanten van Ars Musica.
22 april: Singer-songwriter Elske DeWall heeft inmiddels een grote naam opgebouwd met haar soulvolle stem en sfeervolle liedjes.

Lezingen
3 november: Schrijver, columnist en theoloog Rikko Voorberg
17 november: Burgemeester en voormalig Tweede Kamerlid Otwin van Dijk
1 december: Blogger, schrijver, idealist en voorganger Jan Wolsheimer